

CHIA sėklos – lietuviškas pavadinimas ''ispaninis šalavijas", tai juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos.
Šiose sėklose yra B1, B2, B3 vitaminų ir žmogaus organizmui būtinų mineralų: kalcio, kalio, cinko, geležies ir kt. Jų sudėtyje taip pat yra Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių, kurios yra labai svarbios organizmui, nes jose yra fosfatų, lecitino, reguliuojančio cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat vitamino E, kuris lėtina senėjimo procesą ir padeda užkirsti kelią vėžiui, cukriniam diabetui bei širdies ligoms.
CHIA sėklų nauda:
Maistinė vertė 100g.: 1785 kJ/434 kcal: baltymų 17.6 g, riebalų 31.2 g (iš jų sočiųjų 6.1 g, mononesočiųjų 2.9 g, polinesočiųjų 22.3 g (Omega-3 18g, Omega-6 4.2 g)), natrio 20mg, angliavandenių 1.3 g (iš jų cukrų 1.2 g), skaidulinių medžiagų 38.7 g
Kaip vartoti: rekomenduojama paros norma 10 – 15 g. Šios sėklos yra labai lengvai virškinamos — jų nebūtina sumalti ar mirkyti, jos puikiai tinka naudoti tiesiai beriant ant patiekalo. Chia sėklų skonis yra neutralus, todėl jos gali būti panaudotos daugelyje patiekalų — puikiai tiks padažuose, kokteiliuose, pudinguose ar tiesiog ant salotų ar duonos. Neutralus jų skonis nepakeis patiekalo skonio, tačiau pridės organizmui daug būtinų maistingų medžiagų!
sudedamosios dalys: chia sėklos